Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Επιστολή - απάντηση του Χρήστου Μαντέλλου στον Τρυποφράχτη


Αγαπητέ Τρυποφράκτη της Ορεινής Πατρίδας,

Με καθυστέρηση 15 σχεδόν ημερών, «ξετρύπωσα» τρία κειμενάκια, που με τα … φτερά σου «κρέμασες» στο διαδίκτυο και που τα εξέφρασες με  τόσο κόσμιο, ιδίως για το «Γλαβά της Νεράιδας» τρόπο, αλλά και για τους Νεραϊδιώτες, το Σύλλογο και τη σχέση τους με τον εδώ και τρεις μήνες απελθόντα πρόεδρο της τ. ΔΚ Νεράιδας.
Θα απαντήσω επί της ουσίας στα γραφόμενά σου, παρά το ότι δε μπορώ να εκλάβω ως σοβαρή κριτική το να παραθέτεις  2-3 εξυπνακίστικες ατάκες, χωρίς να αιτιολογείς υποβιβαστικούς χαρακτηρισμούς.
Προσωπικά δε με ενδιαφέρει η πραγματική ταυτότητα που κρύβεται πίσω απ’ το ευρηματικό ψευδώνυμό σου, όπως αντίθετα έπραξαν κάποιοι στο παρελθόν, που τα έβαλαν με την ανωνυμία σου. Εγώ θα σταθώ στο περιεχόμενο της  «κριτικής» σου και όχι στο ποιος κρύβεται πίσω απ’ αυτό για να ακουστεί και η άλλη πτυχή του θέματος που θίγεις.
Βάζεις λοιπόν τρία ζητήματα (με τους Αγίους δεν τα πάω καλά και δε το σχολιάζω). Το ένα είναι το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ του Καραγιώργου,  προέδρου της τ. ΔΚ Νεράιδας, το δεύτερο η ντροπή του Συλλόγου Νεραϊδιωτών που του απένειμε τιμητική πλακέτα και ο γλύφτης (sic!) «Γλαβάς», το δε τρίτο είναι το εξώφυλλο του «Γ», όπου εικονίζονται «οι πρώην και νυν διαχειριστές της πολυκατοικίας (!) και όχι αυτός που δαπάνησε τα χρήματα για να χτιστεί», όπως λες. Ας πάρουμε τα ζητήματα ένα-ένα.
Μπορεί να θεωρείς αυτονόητο αυτό που έπραξε ο Καραγιώργος, αλλά όμως το έπραξε. Θα μπορούσε άνετα να αφήσει τα πράγματα όπως ακριβώς ήταν επί δεκαετίες, κανείς δε θα του καταμαρτυρούσε το παραμικρό για το θέμα αυτό, να ροβολήσει προς Τρίκαλα και ξωπίσω του να «ροβολήσει» προς Πύλη μεριά και η βούληση της δωρήτριας. Γιατί στις μέρες μας, κύριε Τρυποφράκτη, η εφαρμογή του αυτονόητου κατάντησε εξαίρεση, ενώ αντίθετα  αποτελούν κανόνα η κομπίνα, η παρανομία, το «φαγοπότι», ο πολιτικός αμοραλισμός, η δημοσιογραφική αντιδεοντολογία κι άλλα τέτοια «ωραία».
Ο Σύλλογος και οι Νεραϊδιώτες, αγαπητέ Τρυποφράκτη, έκριναν θετική τη στάση αυτή του τ. Προέδρου και του απέδωσαν τον τίτλο του επίτιμου μέλους του Συλλόγου (κίνηση συμβολικού χαρακτήρα), δύο μήνες ΜΕΤΑ την οριστική πράξη μεταβίβασης. Οπότε, αν το ξανασκεφτείς, μπορεί και να ζητήσεις συγγνώμη, αφού δεν έχει βάση εκείνο το ειρωνικό μπράβο που απευθύνεις στο Σύλλογο και τους Νεραϊδιώτες, πόσο μάλλον εκείνο το άκρως απαξιωτικό «μπράβο και στο Γλύφτη Γλαβά». Δηλαδή ρε Τρυποφράκτη, για να καταλάβω, απ’ τη στιγμή που ήδη το θέμα τελείωσε, για ποιο λόγο να λιβανίσουμε τον Καραγιώργο, ποιο όφελος προσδοκούμε; Είναι κοινά αποδεκτό, ότι το λιβάνισμα (ή «γλύψιμο», όπως κομψά το λες εσύ), γίνεται προς ένα πρόσωπο όταν επιδιώκει κάποιος, στο μέλλον, όφελος απ’ αυτό το πρόσωπο. Τι επιδιώκαμε δηλ., αφού κατά την ημέρα της συμβολικής αυτής κίνησης είχαν περάσει ήδη δυο μήνες που ο Καραγιώργος δεν είχε καμιά «εξουσία», ούτε καν στο νέο Δήμο Πύλης. Πιστεύω πως το χρονικό σημείο που ο Καραγιώργος αποφάσισε να πράξει το αυτονόητο ήταν τέτοιο, που κανείς δε μπορεί να του καταμαρτυρήσει υστεροβουλία. Μια σωστή ενέργεια θα πρέπει να είσαι πολύ λιπόψυχος για να μην την επιδοκιμάζεις. Προσωπικά δε θα βγάλω Άγιο τον Καραγιώργο. Γιατί ο «Γ» (του οποίου ήμουν εκδότης),  όπως πολύ καλά ξέρεις, έκανε αυστηρή κριτική στον Καραγιώργο στις μέρες της παντοδυναμίας του, τότε που κάποιοι άλλοι τον λιβάνιζαν (επί χρόνια) είτε κατ’ ιδίαν, είτε μέσω της εφημερίδας «Ορεινή Πατρίδα». Τώρα που ο βασιλιάς έφυγε, κάποιοι σήκωσαν παντιέρα χωρίς λόγο πλέον, χωρίς αντίκρισμα. Μου θυμίζουν το τραγούδι του Θανάση Παπακωνσταντίνου «στον ύπνο σταυραετοί, στον ξύπνιο στρατιωτάκια».
Θεωρώ πως εκείνο το «μπράβο και στο γλύφτη Γλαβά», είναι απόλυτα άδικο, γιατί δε βασίζεται  σε κανένα στοιχείο και ως εκ τούτου είναι και ανέντιμο. Και απορώ πως εσύ (που γνωρίζεις ποιοι είμαστε) κατέφυγες, έτσι αβίαστα, σ’ αυτή την απαξιωτική και υποτιμητική φράση για ένα περιοδικό, που στα  23 χρόνια κυκλοφορίας του στάθηκε σε υψηλά επίπεδα ήθους και δεοντολογίας, με ανεξαρτησία γνώμης, χωρίς συμβιβασμούς, «στρογγυλέματα» και ισορροπίες. Ακόμα και στην περίπτωση που δεχτεί κανείς ότι έχει κάποια βάση η κριτική σου, αξίζει ενός τέτοιου χαρακτηρισμού ο «Γλαβάς»;
Έρχομαι τώρα στο τρίτο σκέλος της κριτικής σου. Υποθέτω πως όταν γράφεις       «διερωτόμαστε γιατί βάλατε  στην πρώτη σελίδα τους πρώην και νυν  διαχειριστές της πολυκατοικίας και όχι αυτόν που δαπάνησε τα χρήματα για να χτιστεί», εννοείς τη δωρήτρια που άφησε στο χωριό το οικόπεδο, γιατί, διευκρινίζω, δε δαπάνησε κανείς χρήματα, το οικόπεδο δόθηκε αντιπαροχή. Πράγματι η κριτική για το εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους, είναι η μόνη που θα μπορούσε να σταθεί και μόνο όμως στην περίπτωση που κάποιος ήταν ανενημέρωτος για τη στάση του «Γ» στο παρελθόν απέναντι στη μνήμη της δωρήτριας, για την οποία έχουμε κάνει πολλά αφιερώματα και εξάρει την πράξη της, για το κληροδότημα που άφησε στο χωριό της (μας). Θα ήμουν έτοιμος να την αποδεχθώ ως καλοπροαίρετη και σωστή κριτική, αν είχε και το όλο δημοσίευμά σου (σε τρεις δόσεις) καλοπροαίρετη πρόθεση. Εσύ τι λες, αν υπήρχε η φωτογραφία της δωρήτριας, στα 23 χρόνια κυκλοφορίας του περιοδικού, με τόσες αναφορές στο πρόσωπό της, δε θα την είχαμε ήδη βάλει; Ή στη βρύση που έγινε προς τιμήν της, στην είσοδο του χωριού μας;
Αυτά είχα να πως εγώ επί της ουσίας. Το ξέρω πως θα επανέλθεις με καινούργιες ατάκες, αλλά εγώ δε θα σε ακολουθήσω γιατί δεν προτίθεμαι ν’ ανοίξω ανούσια ενδοδιαδικτυακή βεντέτα. Πάντως σου εύχομαι να συνεχίσεις να πετάς στα χαλάσματα της ιδιαίτερης πατρίδας μας και να ξετρυπώνεις τα κακώς κείμενα (αν έχεις τέτοια πρόθεση), αλλά καλό θα ήταν να μην αφήνεις τα φτερά σου να σε οδηγούν στις ατραπούς της συκοφαντίας και της λασπολογίας. Καλό θα ήταν να βάζεις πρώτα, το νου και τη γνώση… 
Βέβαιος ότι θα «κρεμάσεις» στο blog σου, δίπλα στα δικά σου επιτηδευμένα και με κομψό τρόπο γραμμένα τρία κείμενα, όπως ακριβώς έχει και το δικό μου κείμενο,

Σου εύχομαι πτήσεις χαμηλές και ουσιαστικές, παρά υψηλές και άγονες.


Με ορεινούς χαιρετισμούς

Χρήστος Μαντέλλος,
π. εκδότης του «Γλαβά της Νεράιδας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου